Cad-On Servicii Cadastru, Proiectare, Certificari energetice

Cadastru, proiectare Consultanţă tehnică

CAD-ON proiectează tot ce clienţii visează.

CERE OFERTA

Proiectare

Oferim servicii de proiectare în construcţii pentru diverse tipuri de clădiri: locuinţe, clădiri de birouri, clădiri de apartamente, case de vacanţă, şcoli, grădiniţe; sau pentru clădiri industriale: hale de producţie, de depozitare, anexe tehnice.

Elaborarea documentaţiilor tehnice

CADON elaborează următoarele tipuri de proiecte:

 1. Planuri urbanistice de detaliu (PUD) sau zonale (PUZ).
 2. Documentaţii de execuţie pentru construcţii civile şi industriale, pentru următoarele specialităţi: arhitectură, structură de rezistenţă, instalaţii electrice, de curenţi slabi (telefon, interfon, reţea de calculatoare etc.), instalaţii termice, ventilaţii şi aer condiţionat, instalaţii sanitare şi de incendiu. Proiectele se întocmesc la faza proiect tehnic (PT) + detalii de execuţie (DDE) + antemăsuratori + caiete de sarcini – pe scurt: proiecte complete.

Proiectele conţin toate documentaţiile necesare pentru obţinerea diverselor aprobări în vederea construrii. Se întocmesc proiecte pentru diverse tipuri de clădiri civile: locuinţe, clădiri de birouri, clădiri de apartamente, case de vacanţă, şcoli, grădinite, etc, sau pentru clădiri industriale: hale de producţie, de depozitare, anexe tehnice, etc.

CADON oferă un serviciu care integrează două etape importante ale unei investiţii imobiliare: consultanţă imobiliară şi proiectare. Desfăşurarea celor două activităţi coordonate oferă avantaje semnificative pentru investitor:

 • elimină riscul ca terenul sau clădirea achiziţionate să nu se potrivească intenţiilor de investiţii iniţiale;
 • oferă posibilitatea unei bugetări corecte a întregii investiţii înca din primul stadiu, înaintea achiziţionării terenului;
 • optimizează timpii necesari desfăşurării operaţiunilor;
 • proiectarea se face pe măsura cerinţelor pieţei imobiliare ceea ce duce la o eficienţă sporită a investiţiei;
 • se reduce cu mult riscul apariţiei de probleme ascunse, ceea ce conduce la reducerea riscului global al respectivului proiect imobiliar.

Proiectare pentru autorizări de construcţii

Autorizaţia de construcţie este un act ce dă dreptul unei persoane să efectuze lucrări de construcţie asupra unei clădiri.

Autorizatia de constructie este eliberata de Directia de Urbanism din cadrul primariei in urma predarii si analizarii unei documentatii tehnice.

Obtinerea autorizatiei de construire se desfasoara pe o perioada de timp ce poate fi mai mica sau mai mare in functie de locul unde se construieste dar si de complexitatea lucrarii.  Spre exemplu autorizatia de construire pentru o casa in mediul rural se obtine mai repede decat autorizatia de constructie pentru o casa in mediul urban.

Actele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire sunt cerute prin certificatul de urbanism, ca urmare primul pas spre a obtine o autorizatie de construire este eliberarea acestui tip de certificat.

O autorizatie de constructie are valabilitate intre 1-2 ani si se poate prelungi.

Consultanţă tehnică

I. Consultanţă în alegerea unui teren sau a unei construcţii vechi.

Orice teren are o serie de condiţionări/restricţii de construire. Acestea sunt de mai multe tipuri, dintre care enumerăm:

 1. geometrice – retrageri obligatorii, procent maxim de ocupare a terenului (POT), coeficient de utilizare a terenului (CUT) inaltime maxima, aliniere la cornise sau la fronturi construite existente functionale – orasul este impartit in zone functionale in care sunt permise unele utilizari si nu sunt permise altele
 2. legale – unele parcele sunt grevate de servituti
 3. tehnice – cu privire la calitatea terenului de fundare

Cladirile vechi sunt uneori mai problematice decat terenurile. De multe ori ele au fost construite dupa standarde mult mai permisive decat standardele actuale. In momentul in care se intentioneaza realizarea de modificari asupra unor cladiri vechi, regulamentele cer aducerea respectivelor cladiri intr-o stare in care sa se respecte standardele curente de construire. Ceea ce conduce la necesitatea unor investitii substantiale, uneori chiar mai mari decat ar fi necesar pentru construirea unei cladiri noi de aceeasi dimensiune.

Consultarea unui consultant tehnic inaintea achizitionarii unui teren sau a unei cladiri existente,poate scuti neplacerea de a constata ca respectivele bunuri imobile nu indeplinesc cerintele dumneavoastra sau ca este necesara o investitie prea mare in acest scop.

II. Consultanţă cu privire la viabilitatea unei investiţii – studiu de fezabilitate.

O investitie imobiliara se desfasoara in mai multe etape, pe parcursul  unei perioade semnificative de timp, uneori de ordinul anilor. Cunoasterea prealabila a acestor etape, a costurilor si a problemelor legale asociate va poate permite realizarea unui plan de afaceri realist, conditie a unei investitii de succes.

III. Consultanţă cu privire la sisteme constructive, materiale de constructii.

Multitudinea sistemelor de constructii si materialele de constructii existente pe piata raspund in mod diferit la criteriile de calitate privitoare la cladiri. Este necesara o definire clara a criteriilor specifice pentru fiecare cladire pentru a se putea face o selectie in cunostinta de cauza.

Proiectare pentru reabilitare termică

Proiectele de reabilitare termică sunt utile pentru sporirea confortului termic, atât pentru reducerea cheltuielilor de încălzire pe timpul iernii cât şi cele de răcire în timpul verii.

Lucrarea de reabilitare termica consta in aplicarea de materiale termoizolatoare pe fatadele cladirilor si imbunatatirea aspectului cladirilor prin refacerea finisajelor acesteia. Inlocuirea tamplariilor clasice cu cele de tip termopan va aduce un control din punct de vedere termic si fonic. Se vor efectua lucrari de termoizolare si hidroizolare a teraselor cladirilor sau ale mansaredlor acestora. Asftel transferul termic intre exterior si exterior va fi mult diminuat.

Aceste lucrari de reabilitare termica sunt subventionate de stat deoarece intra in programul de dezvoltare durabila si contribuie la protectia mediului prin reducerea consumului de energie.

Conform legii 50/1991 toate lucrarile de modificare a aspectului fatadelor necesita autorizatie de construire.

Pentru obţinerea unei autorizaţii de construire pentru reabilitarea termică sunt necesare:

 • certificat de urbanism;
 • documentatia tehnica pentru autorizare a lucrarilor;
 • expertiza tehnica a cladirii;
 • audit energetic;
 • avize cerute prin certificatul de urbanism.

Proiecte pentru organizarea de şantier

Organizare şantier – proiect tehnic – panoul de identificare

Dupa obtinerea autorizatiei de constructie puteti demara inceperea lucrarilor de constructie. Pentru a deschide santierul si inceperea lucrarilor de constructie sunt necesare cateva pregatiri prevazute de lege:

 1. Instiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC).
 2. Proiectul Tehnic – detalii de executie.
 3. Panoul de identificare – al santierului.
 4. Alegerea echipei de lucru sau a firmei de constructii.
 5. Angajarea dirigintelui de santier. (dupa caz)
 6. Deschiderea Cartii Tehnice. (dupa caz)

Pentru a intelege cat mai bine aceste etape necesare deschiderii santierului, va vom explica mai multe despre cei sase pasi enumerati mai sus.

1. Instiintarea Inspectoratului de stat in constructii (ISC)

Prin autorizatia de construire beneficiarul are obligatia sa anunte inspectoratul in Constructii cu 15 zile inainte de a deschide un santier. Cu aceasta ocazie beneficiarul trebuie sa plateasca 2 taxe pentru controlul statului si pentru elaborarea reglementarilor si controlul calitatii lucrarilor.

Beneficiarul trebuie sa anunte si primaria despre inceperea lucrarilor (deschidere santier).

2. Proiectul Tehnic – Detalii de Executie

Inainte de demararea lucrarior (Deschidere – santier) – arhitectul si colaboratorii sai (ingineri de structura si instalatii) trebuie sa intocmeasca un proiect tehnic care detaliaza proiectul pentru autorizatie: se dau detalii de executie, se arata materialele necesare si cantitatea acestora, graficul de realizare al lucratrilor in cadrul santierului si solutiile tehnice.

Proiectul Tehnic – PT este diferit de cel pentru autorizatie, iar pretul lui se negocoaza separat.

3. Panoul de identificare al santierului

Conform Legii 50/1991 este obligatorie afisarea detaliilor despre santier pe un panou 60×90 cm. Panoul necesar pentru o deschidere de santier trebuie sa fie confectionat dintr-un material rezistent la interperii.

Panoul trebuie sa cuprinda:

 • datele si adresa  obiectivului;
 • datele beneficiarului;
 • datele proiectantului;
 • datele constructorului;
 • date depre autorizatie;
 • data deschidere santier;
 • data incheiere santier;
 • imaginea sau fatada investitiei.

Neafisarea acestui panou poate duce la amenzi.

4. Alegerea echipei de lucru sau a firmei de constructii

Dupa redactarea proiectului tehnic se poate angaja o firma de constructii pentru demararea lucrarilor de construire.  Lucrul pe santier se poate face si in regim propriu, se pot angaja mesteri sau o echipa care sa lucreze pe santier,  caz in care beneficiarul trebuie sa se asigure de atestarea profesionala a celor pe care ii angajeza.

5. Angajarea dirigintelui de santier

O data cu deschiderea santierului , conform Ordinului MLPT  1943/2002 si al legii 10/1995 beneficiarul trebuie sa isi angajeze un diriginte de santier, care ii va reprezenta interesele pe parcursul desfasurarii lucrarilor si exsitentei santierului. Acesta are grija de respectarea proiectului, de respectarea legalitatii, si sa tina evidenta lucrarilor.

6. Deschiderea cartii tehnice

Cartea tehnica a constructiei reprezinta evidenta tuturor actelor si documentatiilor incepand de la certificatul de urbanism, proiecte, deschiderea santierului, pana la incheierea lucarior. In aceasta carte se vor mentiona si modificarile ce vor aparea pe intreaga existenta a cladirii.

Procedura de organizare de santier este foarte importanta pentru deschiderea acestuia prin asigurarea conditiilor tehnice prin proiectul tehnic si angajarea unui diriginte de santier care supervizeaza desfasurarea corecta a lucrarilor in cadrul santieului.

Astfel, o organizare de santier buna poate scadea timpul de executie al cladirii si, tot printr-o buna organizare a santierului, clientul are certitudinea calitatii cladirii.

Proiectare pentru reclame publicitare

Reclama este modul prin care ne prezentam magazinul, salonul sau produsele pe care le promovam. In acest scop va venim in ajutorul dvs. cu urmatoarele servicii: Proiect pentru obtinerea autorizatiei de amplasare pentru reclame publicitare, reclame luminoase, panpouri publicitare, casete luminoase.

Studiu însorire

Studiul de insorire analizeaza modul in care umbra unei cladiri afecteaza iluminatul natural al cladirilor invecinate. Legea prevede ca fiecare camera trebuie sa fie luminata direct timp de minim 1,5 ore pe zi. Un studiu de insorire bine realizat va furniza solutii optime pentru ambele parti – beneficiarul noilor constructii, beneficiarii constructiilor existente.

Realizam studii de insorire pentru obtinerea autorizatiei de construire sau pentru folosirea acestora ca proba in instanta judecatoreasca.

Metoda de studiu si analiza a efectelor de insorire / umbrire

Pentru calcularea umbrelor lasate de constructiile propuse se stabileste mai intai localizarea geografica pentru zona studiata. Acesta este punctul de plecare al unui studiu de insorire.

Pentru ca studiul sa fie relevant se calculeaza umbrele lasate la ora 12 pentru cele patru anotimpuri. Metoda standard indica cele patru zile in care trebuiesc studiate umbrele:

 • Echinoctiul de Primavara  – La 21 Martie, ora 12 – soarele are aceiasi altitudine cu Echinoctiul de Toamna  – ziua de 23 Septembrie, ora 12
 • Solstitiul de Vara  – La 21 Iunie,  ora 12
 • Solstitiul de Iarna  – La 22 Decembrie, ora 12

Studiu de Insorire pentru solstitii si echinoctii

Studiu de Insorire - Solstitiu de iarna

Inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstitiului de iarna. El este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.  La momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23 grade 27 minute Sud fata de Ecuator, efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu Ecuatorul ceresc, numit tropicul Capricornului. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor  si a noptlor, precum si succesiunea anotimpurilor. Incepand de la data de 22 decembrie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator.

Studiu de Insorire -  Solstitiu de vara

La data de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90 grade , el intrand in semnul zodiacal Racul. Este momentul solstitiului de vara, ce marcheaza inceputul verii astronomice. Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestrii. Axa polilor pastreaza o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului cu 66 grade şi 33 minute. Datorita acestui fenomen, cele 2 emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum şi succesiunea anotimpurilor. La momentul solstitiului de vara, Soarele se va afla deci la 23 grade si 27 minute distanta unghiulară nord fata de Ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu Ecuatorul, numit tropicul racului. Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna.

Studiu de Insorire -  Echinoctiu de primăvară

Marchează inceputul primaverii astronomice si reprezinta revenirea Soarelui  in longitudinea astronomica a acestuia la valoarea de zero grade. La momentul echinoctiului de primavara Soarele traverseaza Ecuatorul ceresc trecand din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala. Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal , el descrie miscarea diurna in lungul Ecuatorului ceresc, fenomen ce determina – la data respectiva – egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine.

Studiu de Insorire  – Echinoctiu de toamnă

Este momentul cand longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180 grade. Punctul echinoctiului de toamna, numit si punct autumnal , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezintă proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamântului) cu Ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti  in cea sudica Aflandu-se deci la aceasta data in dreptul Ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor . Toamna astronomica incepe in ziua de 23 septembrie. Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.

La 21 Martie (echinoctiul de primavara) ora 12 soarele  are aceiasi altitudine cu ziua de 23 septembrie (echinoctiul de toamna), astfel umbrele generate sunt identice pentru cele doua echinoctii.

Legislatie Studiu de Insorire

Ordinul 536/1997 al Ministerului Sanatatii:

Art. 2. – Amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa asigure insorirea acestora pe o durata de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstitiul de iarna, a tuturor incaperilor de locuit.

Astfel sunt realizate planuri si diagrame pentru cele patru solstitii si echinoctii.

Studiul de insorire concluzioneaza in final modul in care cladirea propusa va influenta iluminatul natural al constructiilor invecinate. Se urmareste sa nu existe efecte de umbrire indelungate asupra constructiilor existente.

Pentru a intelege mai bine cum arata un studiu de insorire puteti vizualiza un exemplu din pagina noastra de portofoliu. Acest studiu de insorire a fost cerut prin certificatul de urbanism pentru documentatia de autorizatiare a lucrarilor de construire.

 

Studiu de vizibilitate

Scopul studiului de vizibilitate

Scopul unui studiu de vizibilitate este acela de a stabili in ce grad (indicat prin procente) este redusa vizibilitatea din puncte date. De exemplu in ce procent este redusa vizibilitatea din balconul unei cladiri sau din dreptul ferestrelor.

Pentru a calcula gradul de reducere a vizibilitatii se va folosi o metoda geometrica.

Pentru a reda geometric imaginea proiectata pe retina se va folosi o proiectie pe o suprafata sferica. Rezultatul acestei proiectii este o emisfera; deoarece capacitetea unei persoane de a privi intr-o directie este de 180 grade.

Pentru a corela proiectia pe sfera si proiectia pe retina ne vom folosi de teorema lui Thales care demonstreaza mentinerea proportiilor.

Conform teoremei: a/b = y/x de unde rezulta ca proportiile se pastreaza indiferent de unde se face proiectia.

Pentru a putea calcula proiectiile pe emisfera, se generaza cladirea tridimensional. Se genereaza proiectia obictului ce optureaza vederea. Rezultatul obtinut este o calota sferica cu suprafata masurabila softwere.

Cunoscand suprafetele pentru proiectia vederii si a opturatiei se pot fixa procentele ce stabilesc in ce masura se optureaza vederea.

Cerere ofertă

Vă aşteptăm cu interes propunerile de colaborare, prin completarea formularului de mai jos. Pentru a vă răspunde cât mai adecvat, vă rugăm să alegeţi si tipul de lucrare de care sunteţi interesat.

CAPTCHA code